fbpx
Nazlı Çevik Azazi

Nazlı Çevik Azazi

İstanbul merkezli, SEİBA-Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezinin kurucularından olan Nazlı Çevik Azazi, Hikâye Anlatıcısı – Tiyatro ve Dans Pedagoğudur (M.A).

Nazlı Ç. Azazi; Berlin Sanat Üniversitesi’nde 2008-2011 yılları arasında Tiyatro Pedagojisi yüksek lisans ve 2011-2013 yılları arasında “Sanatsal Anlatım-Eğitimde ve Sanatta Hikâye Anlatıcılığı” programlarını tamamladı. Yanısıra Berlin’deki çağdaş dans okullarından olan TanzTangente’de “Okulda Yaratıcı Dans” ve Dock11’de “Yaratıcı Dans” sertifika programlarını bitirdi. Ayrıca 1999-2007 yılları arasında İstanbul’da tiyatro, drama ve dans alanlarında bir çok farklı kurumdan eğitimler almış ve 2003-2007 yılları arasında İstanbul’daki farklı okullarda yaratıcı drama liderliği yaptı.

Yüksek lisans eğitimine başladığında varlığından haberdar olmadığı, daha sonradan öğreneceği üzre dedesinin unutulmuş mesleği olan “Hikâye Anlatıcılığı” ile tanıştı ve bunu meslek edinmeye o zamanlar karar verdi ve hikâye anlatıcılığı alanında dünyaca ünlü usta isimlerle çalıştı. Bu isimler arasında; Prof.Dr.Kristin Wardezky, Ben Haggerty, Ragnhild A.Morch, Heidi Dahlsveen, Suse Weisse, Ashley Ramsden, Sue Hollingsworth, Geeta Ramanujam gibi isimler bulunmaktadır.

Berlin’de yaşadığı 2008-2013 yılları arasında; bir çok farklı tiyatro, kültür merkezi, okul ve dernekte hikâye anlatıcılığı ve tiyatro pedagojisi projeleri yürüttü. 2013 yılında Türkiye’ye dönen Nazlı, aynı yıl Türkiye’nin ilk masal festivali olan “1.Uluslararası Şirince Masallar Festivali”nin organize etti ve sanat yönetmenliğini yaptı. Ayrıca uluslararası bir hikaye anlatıcılığı topluluğu olan “Dünyaya Açılan Bir Pencere” grubunun kurucuları ve anlatıcılarındandır. Altı farklı dilde hikâyeler anlatılan bu grupta çok dilli hikaye anlatma teknikleri üzerine araştırma çalışmaları yapmaktadır. ANLAT BANA- Hikaye Anlatıcılığı Derneği, FAMA’NIN EVİ Hikaye Anlatıcılığı Topluluğu’nun da kurucularındandır.

2013’den beri yeniden İstanbul’da yaşayan Nazlı; hikâye anlatıcılığı alanında öğrenciler yetiştirmeye, yepyeni hikayeler keşfetmeye ve yazmaya, uluslararası festivallerde, okullarda, tiyatrolarda ve farklı kurumlarda çocuklara ve yetişkinlere masallar/hikâyeler anlatmaya, dünyanın farklı ülkelerindeki usta anlatıcıları keşfedip onlardan el almaya devam ediyor. Ayrıca Anadolu’daki anlatı geleneklerini ve felsefesini araştırıp kendine ait yepyeni sanatsal ve eğitsel bir dil oluşturmak için sorular soruyor, eğitimler veriyor ve uluslararası eğitim ve sanat projeleri yapmaya devam ediyor.